Lindskog Malmström Advokatbyrå är verksamt med obeståndsrätt och erhåller regelbundet uppdrag som konkursförvaltare i Stockholm och övriga Sverige. Utöver konkurser hanterar advokatbyråns advokater och jurister löpande rekonstruktioner, likvidationer och frågor som blir aktuella vid ekonomiska problem för olika aktörer.

Om ditt bolag har likviditetsproblem eller befarar att ni hamnat på obestånd är du välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri konsultation. Vi har gedigen erfarenhet av olika branscher och situationer och kan lämna konkreta råd om vilka åtgärder som är möjliga.

I vissa fall finns det förutsättningar att istället rekonstruera verksamheten genom en företagsrekonstruktion. Detta förutsätter att verksamheten i sig är livskraftig och att betalningsproblemen endast är tillfälliga.

Ett alternativ till konkurs är att avveckla bolag genom likvidation. Detta kräver bland annat att bolagets samtliga skulder kan betalas.

Till oss vänder sig även styrelser, ägare, fordringsägare (borgenärer) och andra för att få rådgivning kring reglerna om personligt betalningsansvar för ett bolags skulder.

Inför en konkurs

I en obeståndssituation eller inför en eventuell konkurs är det vanligt att frågor om styrelsens personliga betalningsansvar, kvittning, återvinning, separationsrätt, personal, lokaler m.m. blir aktuella. För bolagets ledning, styrelse, ägare är det ofta värdefullt att i ett så tidigt skede som möjligt få handfast vägledning när bolagets likviditet är under press.

Vad innebär konkurs?

En förutsättning för konkurs är att bolaget på obestånd, vilket innebär att bolaget inte kan betala sina skulder i den takt de förfaller till betalning. Obestånd/insolvens förutsätter också att bolagets oförmåga att betala skulderna är bestående, dvs inte endast tillfällig.

Det främsta syftet med en konkurs är att bolagets fordringsägare ska kunna få betalt för sina fordringar mot konkursbolaget.

Genom konkursförfarandet genomför en objektiv och självständig aktör – konkursförvaltaren – en ordnad avveckling av bolaget i enlighet med konkurslagen och annan lagstiftning.

Ett bolag som försatts i konkurs kan ha välfungerande delar eller enheter av sin verksamhet som kan renodlas och tas över av en ny ägare. Konkursbolagets anställda kan som utgångspunkt ersättas för utebliven lön och semester genom den statliga lönegarantin.

Om det finns pengar att dela ut vid konkursens avslutande kommer bolagets fordringsägare få utbetalningar från konkursboet, under förutsättning att fordringarna bedöms vara riktiga. Turordningen för utdelning styrs av förmånsrättslagen.

En konkurs pågår vanligen åtminstone i ett halvår och kan beroende på omfattning och omständigheter i det enskilda fallet pågå kortare eller längre tid.

Vad gör en konkursförvaltare?

Konkursförvaltarens främsta uppgift är att omhänderta och realisera bolagets verksamhet och tillgångar i syfte att få in så mycket pengar som möjligt till konkursboet. Förvaltaren kartlägger vid konkursens inledning bolagets verksamhet, går igenom vilka tillgångar och skulder som finns m.m. Genom kontakter med bolagets ledning och anställda, bokförare och eventuell revisor bildar sig förvaltaren en uppfattning om förutsättningar att driva bolagets verksamhet vidare under en period. Parallellt annonseras verksamheten och tillgångarna ut till försäljning. Bolagets tillgångar kan också säljas genom nätauktion.

Konkursförvaltaren;

  • Tar kontroll över samt säkrar de tillgångar som bolaget hade vid konkursbeslutet
  • Informerar bolagets ledning och anställda m.fl. om konkursens effekter och kommande moment
  • Bedömer hur verksamheten och tillgångarna ska hanteras/säljas och kan leda den pågående verksamheten under en period
  • Annonserar ut verksamheten/tillgångarna och söker aktivt tänkbara köpare
  • Fattar beslut om lönegarantiersättning för bolagets anställda
  • Har kontakter med banker, leverantörer, leasingbolag, hyresvärdar och andra aktörer
  • Granskar bolagets bokföring och transaktioner i tiden före konkursen
  • Upprättar bouppteckning och förvaltarberättelse, samt verkställer utdelning till bolagets fordringsägare (om möjligt).

Den som utsetts till konkursförvaltare är inte bolagets eller styrelsens företrädare eller ombud utan ska agera självständigt och vidta åtgärder för att maximera det ekonomiska utfallet för konkursboet och bolagets borgenärer.

För att vara aktuell som konkursförvaltare ska personen typiskt sett vara en advokat med specialistkompetens inom obeståndsrätt samt ha goda kunskaper i företagsekonomi, bolagsrätt, arbetsrätt m.m.

Hur görs en konkursansökan?

En konkursansökan ges in till tingsrätten, antingen av det skuldsatta bolaget (gäldenären) eller av en fordringsägare (borgenär). En konkursansökan från gäldenär är oftast ett kortfattat dokument som undertecknas av bolagets styrelseledamöter. Till ansökan ska också ett registreringsbevis bifogas. Ansökan ges in till tingsrätten, antingen digitalt eller fysiskt.

Om ansökan skickats in av det skuldsatta bolaget fattar tingsrätten vanligen beslut samma eller närmast efterföljande arbetsdag. Om fordringsägaren ingivit ansökan kommer parterna att kallas till en konkursförhandling.

Oavsett vem som ger in en ansökan kan ett förslag på konkursförvaltare anges i ansökningshandlingarna.

****

Lindskog Malmström Advokatbyrå har mångårig erfarenhet och ledande kompetens inom konkurser och obeståndsrätt. Advokatbyrån var under 2022 den som hanterade flest nya konkurser i landet.

Kontaktperson